9. okt, 2014

Jungfrau Region

In het mooie Berneroberland ligt het Jungfrau gebied met de plaatsen Grindwald, Wengen, Mürren en Lauterbrunnen.
Eiger (3.970m), Mõnch (4.107m), Jungfrau (4.158m) bevinden zich in dit gebied en zijn over de hele wereld bekend.

Jungfrau:
Vanuit Grindelwald en Lauterbrunnen/Wengen kun je met een treintje naar de kleine Scheidegg, gelegen op 2.061m.
Hier vandaan kun je met de Jungfrautrein, een tandradbaan, naar het hoogste treinstation in Europe, gelegen op het Jungfraujoch  (3.454m). 
Onderweg geven 2 stops je een prachtig uitzicht op de Eiger Noordwand en over de Aletschgletsjer (23 km lang).
Vanaf de Kleine Scheidegg is het 9 km waarvan 7 km door de berg en een stijging van 1.400m.

Wat te doen op de Jungfraujoch:
ijspaleis
Ice Gateway
Sneeuwwandelen
Tentoonstelling bezoek, overigens alleen zomers
Tochten maken met sledehonden.
--> Besef als je dit gaat doen, dat de lucht extreem ijl is en je er rustig moet bewegen.

Er bevinden  zich hier ook diverse restaurants.

De Jungfrau samen met Jungfrau-Aletsch gebied staan sinds december 2001 op Werelderfgoed lijst van Unesco.

Eiger:
De Eiger is voor het eerst beklommen in 1858 en staat bekend als je moeilijkste van de 3 bergen in deze regio.
De Noordwand is de klassieke uitdaging en heeft de bijnaam Mord Wand, dit vanwege zijn vele slachtoffers tijdens de beklimming. De is extra gevaarlijk door vallende stenen en ijsafzettingen. Klimmers moeten hier 3 ijsvlaktes oversteken.
In 1977 hebben de Nederlanders Ronald Naar en Bas Gresnigt de Eiger beklommen.
Op 13 juli 2006 kwam hier 500.000 kubieke meter rotsblokken naar beneden en terecht op de Untere Grindelwaldgletscher. Urenlang heeft hier een stofwolk gehangen.
De oorzaak ligt mogelijkerwijs in het binnendringen van smeltwater in de rotsen alsook wellicht in de toegenomen instabiliteit vanwege de door de opwarming van de Aarde veroorzaakte inkrimping van de aanwezige gletsjer.

Verder is de Eiger ook bekend door een film met Clint Eastwood uit 1975, De Eiger Sanction.
De film gaat over een kunstprofessor en -verzamelaar, die fungeert als een professionele huurmoordenaar, en gedwongen wordt om de moord op een oude vriend te wreken. Hiervoor moet hij de Eiger beklimmen

Mönch:                                                                                   
Voor het eerst beklommen in 1857 en door de aanleg van de tandradbaan naar de Jungfraujoch een van de populairste vierduizenders

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Grindelwald en Wengen liggen beide aan de voet van de Jungfrau. In beide plaatsen is het zowel ’s zomers als ’s winters goed toeven.

Grindelwald heeft de naam gletsjerdorp gekregen omdat het tussen de Untere en de Obere Grindwaldgletscher ligt.
Vanaf het dorp zijn er twee skigebieden bereikbaar per kabelbaan. Het grootste gebied is het Männlichen gebied vernoemd naar de vlakte aan de top, met de gondel is deze vlakte te bereiken in een half uur. Vanaf deze berg is via een paar skiliften onder andere Kleine Scheidegg en Wengen te bereiken. Het andere gebied is First. Ook naar dit gebied is een gondel die ongeveer een half uur duurt. Beide kabelbanen zijn ook in de zomer open voor wandelaars.

Wengen is onderdeel van de gemeente Lauterbrunnen en heeft zo’n 1.400 inwoners, wat ’s winters kan groeien naar 5.000-10.000. In het Noordoosten van Wengen is een kabelbaan die je naar de Männlichen brengt.
Ook loopt er een treintje van de Wengernalpbahn vanuit Lauterbrunnen naar Wengen. Vanuit Wengen gaat dit treintje door naar Kleine Scheidegg. Hier kun je overstappen op de trein van de Jungfraubahn, die naar de Jungfraujoch gaat, het hoogste treinstation van Europa. Of je kunt overstappen op het treintje naar Grindelwald.
Wengen is autovrij en om hier te komen zal je de auto in Lauterbrunnen moeten parkeren en de trein van de Wengernalpbahn naar boven nemen.

Iets verder in het Lauterbrunnendal (ook wel genoemd het Dal van de 72 Watervallen) ligt het onbeduidende plaatsje Trümmelbach Maar de Trümmelbach Watervallen maakt een stop de moeite waard. 
Entreeprijs CHF 11 voor volwassenen en CHF 4 voor kinderen
Deze watervallen worden gevoed door 10 gletsjers in de berg  waaronder Eiger, Mönch en Jungfrau. Ze gelden dan ook als de grootste, onderaardse watervallen van Europe
Op volle sterkte valt hier 18.000 liter water per seconde naar beneden en sleurt zo’n slordige 20.000 ton aan stenen en puin mee.
Het is de enigste waterval die door gletsjers gevoed wordt in de berg in Europe.
De Waterval is toegankelijk voor jong en oud maar de trappen kunnen glad zijn en een regenjas/jack kan zeker handig zijn.

Iets voorbij Trümmelbach bevindt zich het plaatsje Mürren, hier kun je met de kabelbaan naar de Schilthorn, deze ligt op een hoogte van 2.970m. Boven op de Schilthorn bevindt zich een draaiend restaurant “Piz Gloria”, hier heb je een  360° uitzicht hebt op de prachtige omgeving.
200 Bergtoppen en het Unesco Werelderfgoed Eiger, Mönch en Jungfrau en zelfs de Mont Blanc is van hieruit te zien..
De tocht met de kabelbaan naar boven is al een belevenis opzicht met panorama op watervallen en steile rotswanden.
Het restaurant is filmlocatie geweest voor de James Bond film “In her majesty’s Secrect Service met George Lazenby.
In herinnering van de opnames kun je nu dagelijks , tussen 08.00-10.30u hier het zogenaamde James Bond Ontbijt nuttigen.